Madah Sakura Minggu Ini

"Cintaku kepada Tuhan kerana aku adalah ciptaan-Nya. Cintaku terhadap seseorang itu adalah kerana perasaan yang dicipta-Nya ."

Monday, December 28, 2009

ade ke virus baik??

Tajuk entri kali ni aku tak rasa ade kaitan pun.. saje letak je.. huhu..
sebenarnye aku nk cerita yg aku dh diserang virus ape ntah!! spesies ape n namanyer pun aku tak tau..dh nasib aku agaknyer berjumpe ngan virus ni.... abis bdn aku jd lemah.. demam n.. tak larat..huhu.. nmpk je virus tu kecil sampi tak leh tgk ngan mata kasar manusia.. tp skali dia bertindak mengganas boleh melumpuhkn satu sistem yg lebey besar drpd dia.. itulah kija virus!! Demam aku bermula ngan sakit tekak pada hari pertama.. pastu keesokkan lak dada aku mula sakit.. rasa cam kena hempap ngan batu je.. kedian dh tgh ari skit badan aku mula panas.. masuk ari ketiga.. idung aku mula mgeluarkan cecair yg sgt2 cair... huhu.. asal tunduk je terus meleleh keluar..eeee...rimasnyer!! huhu.. time nk tido la yg paling menyeksakn aku.. huhu. asyik nk keluar je dari idung cecair tu.. penat aku sumbat ngan tisu.. kalo tak sumbat maunyer basah gak bantal aku nnt.. hmmm.. sabar je la.. nmpknyer keadaan makin truk.. aku kena makan ubat selsema.. tp akibat makan ubat tu aku rasa cam berada di bawah pengaruh dadah la plak!! huhu... asyik ngantuk je... lemah.. asal bangun je rasa terawang2.. peehhhh!! dadah jenis ape la yg ade dlm ubat tu... dasyat tul kesannyer.. mlm semlm aku sesak nafas mungkin sbb terlalu byk kahak yg berkumpul kat peparu.. jd sistem pernafasan aku terganggu.. huhu.. nasib baik aku masih bernafas lagi sampai ke ari ni.,, kalo tak tak de la aku nk menulis entri kali ni.. ok la.. aku rasa cukup la utk kali ni.. nk bernafas susah dh ni. ingat senang ke menaip sambil baring.. aku stop kat sini dulu.. nnt kalo sihat aku sambung entri kali ni.. daaaa... cau cin cau...

P/S: virus itu jahat tp aku rasa manusia zaman skang lagi jahat ... huhu..

Thursday, December 24, 2009

tamatnyer satu penantian..

Akhirnye.... aku dpat gak tau kat mana aku bakal mengajar nnt!! fuhhh... bukan senang nk tau.. dh berapa hari jiwa tak tenteram.. huhu.. akhirnya di pg khamis.. selepas mandi tanpa mkn ape2 lagi aku telah membuat panggilan yg dh bbrp kali dibuat sblm ini.. dengan hrapan pendgr di pihak sana mengangkat telepon nye..dan akhirnye kedengaran suara wanita yg sopan santun.. memberi salam.. memberitahu bahawa beliau di bhagian pengurusan sekolah harian.. dan tanpa berlengah aku memperkenalkn diri.. wanita tersebut telah menduga bahawa pnggilan yg aku buat itu bukan utk bertanya khabar beliau.. ttp hanya satu tujuan iaitu utk mengetahui tmpt posting!! hehehe.. tanpa membuang masa emas yg ade... beliau meminta no IC ku.. kemudian aku dgn berhati2 memberitahu beliau.. setelah 30 saat nama ku dibaca dan beliau membritahu... " Cik Mirzawati abd khalid dapat negeri P.E.R.A.K." .. saat itu aku rasa bersyukur sgt... Alhamdulillah...tak yah la nk pegi jauh2 naik kapal terbang..hehe.. PERAK... wait for me!!

Friday, December 4, 2009

TroUble is A FriEnd

Trouble he will find you no matter where you go, oh oh
No matter is you're fast, no matter if you're slow, oh oh
The eye of the storm or the cry in the mourn, oh oh
You're fine for a while but you start to lose control
He's there in the dark, he's there in my heart
He waits in the wings, he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!
Trouble is a friend but trouble is a foe, oh oh
And no matter what i feed him he always seem to grow, oh oh
He sees what I see and he know what I know, oh oh
So don't forget as you ease on down the road
He's there in the dark, he's there in my heart
He's waits in the wings, he gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh
So don't be alarmed if he takes you by the arm
I won't let him win, but I'm sucker for his charm
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!
Oh how I hate the way he makes me feel
And how I try to make him leave, I try
Oh oh, i try!
He's there in the dark, he' s there in my heart
He waits in the wings, he's gotta play a part
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh
So don't be alarmed if he takes you by the arm
I won't let him win, but I'm sucker for his charm
Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!
Ooo, oh ooo, ooo ahh

Wednesday, December 2, 2009

warna-warna cinta - Brothers

video

mereka berkata

hidup perlukan cinta

agar sejahtera aman dan bahagia

andai tiada atau pudar warnanya

meranalah jiwa gelaplah dunia

warna-warna cinta

yang terlukis di hatimu

semat pada senyuman dan tangismu

agar mewarnai jiwamu yang tulus

seperti sang pelangi selepas gerimis

mereka berkata cinta itu merah

mengalir bersama titisan yang sempurna

cinta berharga bila sudah tiada

menjadi sejarah yang mungkinkan di lupa

apa warna cinta

bila hidup sengketa

kabur warnanya

warna-warna cinta

yang terlukis di hatimu

semat pada senyum dan tangismu

agar mewarnai jiwamu yang tulus

seperti sang pelangi selepas gerimis

uuuuu... selepas gerimis

Friday, November 27, 2009

raya haji kat umah..


Selamat dtg ke rumah sy... raya haji ni wat mee kuah..
sape yg nk makan dijemput dtg..

Friday, November 6, 2009

my cat..


Ni kucin sy.. namanye Chiren.. chiren ni kucin jantan.. setiap ari kija nyer tido kalo tak tido merayau je.. (cari pasangan la tuu...huhu).. chiren ni sgt manje.. penah hilang utk 3 atau 4 minggu.. tp nasib baek pandai balik umah semula.. dh lama tk jumpe chiren.. hmmm.. rindunyer kat dia...
Chirennnn...... i miss u!!

Tuesday, October 13, 2009

Penghargaan dari Pensyarah..



Hehee.. tak sangka kelas kami ni jdi anak angkat pensyarah kami.. so sbb kami anak angkat dia, dia dh kasi kat kami adiah yg cukup best!! cuppie cake! tgk la kat bawah tu......
nama mizawa ade kat atas kek yg comey ni..

semunyer ade 25 biji..20 utk kami... 20 0rg KPLI SC2.. dan 1 utk miss Tina.. n de others 4 tu dihias ngan pic bertemakan sains..

Saturday, October 10, 2009

Kerjaya ape sbenarnyer ni???

Masa aku kecik2 dulu aku selalu berangan2 nk jd mcm2.. hmm.. mula2 dulu bila masuk skolah tadika..aku nk jd pemain piano . Semua ni gara2 admire kat cikgu aku yg pandai main piano tu..pastu..bila aku mula melangkah ke alam persekolahan peringkat rendah.. aku bercita-cita lak nk jadi guru..hehe.. sbb best tgk cikgu aku boleh guna kapur dok tulis kat papan itam time tu.. Bila tamat skola rendah aku masuk sekolah menengah. Time tu aku nk jadi doktor lak! tp blajar tak moo..camne nk jd doktor??? apa la mizawa ni..!! Akhirnyer lepas SPM aku hanya layak masuk matrikulasi je.. berbekalkan result yg tak best tu aku masih simpan angan2 utk jd doktor.. paling koman pun doktor hewan. Abis matrik..aku mula sedar aku tak mampu nk jd doktor pun..tak layak! Lepas matrik kengkawan aku yg top2 sambung blajar kat oversea, aku pun tak nk mengalah! nk pegi sambung blajar kat obersea gak..so aku pun msuk la USM, Penang.. tu je yg mampu.. masa tu aku nekad nk jd ahli saintis yg berjaya! sbb tu aku balajr kat fakulti atau pusat pengajian kajihayat.waaaa.. mizawa mmg kuat berangan!! Bila dh grade..hmmm.. saintis dh tak nmpk jlnnyer.. so aku amik la kursus tgn gerak kat puchong nun.. berangan lak nk jd interpreter!
idola aku sudah semestinye la kak Z..waaa kagumnyer.. tp tak kesampaian gak..huhu..
Dan akhirnya...ini lah aku!!!! Rupa-rupanya dalam byk2 cita2 aku masa muda2 dulu.. cita2 aku time skola rendah yg menjadi kenyataan!!!hehe... Alhamdulillah... tak sia2 aku berangan!!

P/S: moral of da story ialah... DUN STOP TO DREAM COZ UR DREAM WILL COME TRUE....AMIN.. BUT IN DA SAME TIME U MUST DONE SOMETHIN TO MAKE IT TRUE!!

Thursday, October 8, 2009




Ni adalah antara kekawan baru aku tahun ni.. maybe next year akan bertambah lagi kwn aku.. Ni kami amik gambar dalam makmal sains.. lepas kelas lab management n sebelum join jamuan hari raya peringkat IPGM. Semua ayu dan sopan je memakai baju raya tp aku.. huhu.. pakai baju biasa je tp still comey..hahaha( ketawa yg dibuat2..)

Monday, September 14, 2009

salam aidilfitri...

Selamat Hari Raya buat semua teman-teman yg berada di seluruh negara... Di kesempatan ini, aku nk minta maaf kalo ade wat salah atau tersilap tutur kata sehingga menguris hati sesape saja tanpa aku sedari.. minta maaf ya.. (0-0).. semoga korang semua selamat pulang ke kg masing2..berhati-hati di jalan raya ek..

Tuesday, September 8, 2009

Routine...

penatttttttttttttttttttt...........
ngantukkkkkkkkkkkkk....
ZzzZzzzzzzzzzzZZZZz.......

Thursday, August 27, 2009

Perginya seorang tokoh...


Al-Fatihah buat Allahyarham Prof Dato Dr Ismail Md Salleh..
Semoga allahyarham ditempatkan di kalangan org-org yg beriman.. Amin.

Friday, August 21, 2009

Ari ni aku kat umah Sg Tani.. cuti skolah seminggu.. aku nk sambut awal Ramadhan ngan famili. Sok semua umat Islam kat Malaysia ni akan mula berposa.. rutin kita semua akan berubah.. tp tak lama kejap je.. mcm aku rutin skolah mesti akan berubah terutamanye waktu ngajar...masa kelas akan dipendekkan.. budak2 pun mungkin tak agresif spt sblm posa.. hehe.. tak sabar aku nk tgk muka diorang.. mcam manalah rupa diorang bila berposa ye!

Pejam celik pejam celik rupanye kejap je dh bulan posa.. hmm.. aku tingat balik cam mane berposa kat Mysl tahun lepas..huhu..bersahur ngan kwn2..berbuka ngan kwn2.. berterawikh sama2... makan satay sama2 lepas terawikh... hmmm.. rindunyer saat2 tuuu.. semua tu jd kenangan utk kita semua!! huhuhuhu...sedih lak rasa.. k la.. sblm aku nangis kat sini aku nk ucapkan kepada korang semua... sama2 lah kita hayati apa yg ada pd bulan yg mulia ini..

Harapan Ramadhan

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua

Wednesday, August 19, 2009

Karya ku

Aku dh berjaya menyiapkan sebuah buku crita yg bertajuk "THE MAGIC PORRIDGE POT"..
buku ni aku kena wat utk ngajar student aku melalui pendekatan BIG BOOK. Utk siapkn buku ni amik masa yg agak lama..huhu. maklum la saiznyer besar dan byk pages lak tu.. tak sangka aku ade bakat melukis!! hehe..



Hasil karya aku...

Friday, August 14, 2009

There you will be

When I think back
On these times
And the dreams
We left behind
I�ll be glad 'cause
I was blessed to get
To have you in my life
When I look back
On these days
I�ll look and see your face
You were right there for me

In my dreams
I�ll always see you soar
Above the sky
In my heart
There always be a place
For you for all my life
I�ll keep a part
Of you with me
And everywhere I am
There you�ll be

Well you showed me
How it feels
To feel the sky
Within my reach
And I always
Will remember all
The strength you
Gave to me
Your love made me
Make it through
Oh, I owe so much to you
You were right there for me

In my dreams
I�ll always see you soar
Above the sky
In my heart
There always be a place
For you for all my life
I�ll keep a part
Of you with me
And everywhere I am
There you�ll be

'Cause I always saw in you
My light, my strength
And I want to thank you
Now for all the ways
You were right there for me
You were right there for me
For always

In my dreams
I�ll always see you soar
Above the sky
In my heart
There always be a place
For you for all my life
I�ll keep a part
Of you with me
And everywhere I am
There you�ll be

Monday, July 27, 2009

my project runaway...

Alooo semua.. kalo nk tau ni la projek runaway pertama aku! huhu.. A Giant Butterfly..!! Aku pun tak tau mcm mana leh PK terpk nk pggl aku utk siapkan projek ni!!

Aduyai.. tanpa pengalaman..tanpa kemahiran yg ade tetiba je aku kena cipta costume utk anak murid aku.. nasib baik sekor je rama2 yg perlu dibuat!! kalo disuruh nya wat berekor2.. alamatnyer aku akan buka perniagaan baru la..hehe..sbb dh terrer dh wat costume ni!!

Ni bidan terjun namanyer!!.. semuanya at hock! ari ahad dh nk blk baru dpt tugasan ni yg perlu disiapkan ari rabu!!.. pastu ari senin cuti israq mikraj, aku ngan member sorang ni kalut pi beli brg2 mentah, separa mentah dan tak masak langsung!.. ari selasa.. lepas abis skola pegi ipda kat cafe asrama..aku n crew2 aku 3 org lgi sama2 wat.. sampi kul 9 mlm..huhu

tu pun lom siap lagi.. bukan senang nk jahit kain net kat dawai tu.. !! lom siap design lagi..huhu..kul 9.0 mlm baru blk umah.. nmpk gayanyer taksiap la kija aku!! huhu..dh penat..


pgi Rabu..aku dok kat bilik guru dok sibuk jahit renda pada rama2 tu..arini mmg kena siapkan sbb sok nk guna!! aduh.. pindah pi library..privacy skit!!huhu.. decorate pe yg patut

huhu.. jari aku pedih tak ingat sbb gam yg aku guna tu tajam tul..kemikel dia kuat kot!! pijar abis jari huhu.. tak pe demi utk melaksanakn tugas yg diamanahkan..aku rela jari aku pijar!! (semangat sorang guru)..hehe..



Ari yg ditunggu dh tiba!! Pertandingn bercerita sains dlm bahasa inggeris peringkat negeri Kedah!! huhu.. gambar kat atas tu kalo korang nk tau tu la model aku..my little butterfly!! Ecah namanyer..heheh..cute je..ehh..aku kat blakang tu dok sibuk pasangkan sayap tuk rama2 aku terbang!! lepas ni ecah leh la terbang.. tp sayap tu berfungsi ke ecah?? huhu.. jgn la terbang nnt jatuh lak..huhu..

Thursday, July 23, 2009

khas wat kak chik..

Nenek dilahirkan pd 21 februari 1982.. kalo dihitung dan dicongak umur nenek tahun ni maka jawapnnya adalah 72 tahun..!! huhu.. lagi bape tahun leh sambut jubli emas dah.. utk pengetahuan cucu2 semua..nenek ni di lahirkan dlm zodiak pieces.. ntah pe kebende ntah pieces tu yg nenek tau ia tiada kaitan langsung ngan ikan jos atau ikan gelama masin.!! hmm.. kalo nk citer pasal nenek punya perangai la ikut zodiak ni..nenek rasa byk yg baik2 je..hehe..yg jahatnya tak pula disebut!!padahal nenek ni ni jahat tak ingat.. penah join byk kongsi cerah.. mungkin sbb persatuan ni tak didaftar cam persatuan kongsi gelap so kami tak bape dikenali la.. low profile le katakan..




Kalo cucu2 semua nk tau nenek ni dilahirkan masa zaman rambut artis kembang2!! hehe.. zaman 80an..kalo tgk peta kat atas tu lak tentu cucu2 semua dh tau kat mana tmpt kelahiran nenek..! kalo tak tau tu mmg sah geografi dpt E masa skola dulu! ok..bebalik kpd cite tadi..disebabkn nenek lahir kat pulau ni, ramai org tanya nenek ni keturunan francis light ke?? nenek dgr je soalan tu panas le telinga!! mana tak nye pantang keturunan nenek kalo ade yg kata nenek ni berketurunan lampu perancis!! ingat nenek ni benda tak bernyawa ke?? Fuhh.. maaf ya cucu2 semua..nenek teremosi lak..hehe.. kat pulau ni nenek dh pegi merata.. cuma dh bape nk ingat dh..maklum la dh nyanyuk..huhu..kalo nk tau tmpt2 yg menarik nnt mai la kat pulau ni .. nenek bawa korang semua pi pekena char kue teow kat padang kota atau nasi kandar yg bukan kat restoran cam korang slalu dok makan tu!! meh la...jemput2..

Lepas bape tahun dok kat pulau yg sesak tu..mak ngan abah nenek wat keputusan utk ajak kami pindah ke penempatan baru.. kalo tak silap tahun 1990... penempatan baru ni ok la tp tak bape best..sbb kawan2 sepermainan semua takde huhu.. Sg petani.. ade sg tapi petaninya tak bape nk nampak sbb nenek bukan dok kat kawasan yg ade sawah tp kat kawasan yg ade getah!!hehe..penoreh ade la...tu cite zaman nenek kecik2 doluu..tp skang dah besar.. skali penoreh2 semua ilang ntah ke mana?? yg ade skang pekerja indon yg dok wat umah...huhu.. dok kat sg tani ni.. nenek mmg tak bape ramai kawan.. hidup nenek time kecik2 umah n skolah je... tak kwn pun ngan anak jiran sebelah umah ke..depan umah ke..belakang umah ke.. sbb kami tak sesuai jd kwn diorang..tu la kata2 diorang kat kami adik badik!!huhu
tak kisah la pape pun nenek adik badik leh kwn sesama sendiri!! Yg ptg nenek HAPPY!!!


Dari segi pendidikan lak.. nenek ni sbnrnya mula mendpt ilmu sejak kecil lagi..ilmu minum susu n nangis.. korang pun sama gak jgn nk ketawa!! Nenek dpt pendidikan sekular bukan masa zaman british tp lepas zaman british.. mula2 nenek masuk skolah tahun 1987..umur 5 tahun... skolah tadika cina..dkt je ngan umah..jln kaki 5 minit je..nenek pelik la nape ntah mak ngan abah nenek bg nenek skolah kat situ?? nape adik badik yg len tak disekolahakan kat situ?? nape nenek je?? huhu..adakah sbb nenek ni berwajah chinese look smpi mak n abah terpk nk antar kat situ?? adakah nenek ni mirip cam anak cina??? itu la antara persoalan yg bermain2 di pkran nenek sampai skang ni!! bila tanya mak ngan abah nenek mereka diam sambil tersenyum penuh makna!! tp apekah makna di sebalik semua tu??? huhuhu... tp yg paling best kenangan smpi ke arini nenek masih ingat lagi nenek dpt no 1 dlm pertandingan mewarna time tu..hehe.. bangga tak ingat dunia!! tp korang jgn bgtau kat sesape ek..sebenarnye cikgu nenek yg tlg masa pertandingan tuu..hehe.. time tu semua org dh balik!!kih..kih... lepas grad tadika nenek samb blajar kat skola SRJK (c) Chung Shan, Bayan Lepas..betul2 sblh lapangan terbang..huhu..bising tak ingat n tiap ari nenek dok tgk besi terbang tu..tp smpi skang tka penah naik pun!! sampai darjah 2 nenek kat situ..pastu kami pindah ke sg tani.. nenek masuk skolah Sin kwang... tu yg kat atas tu lencana skolah.. skola yg baru ni kat bandar sg tani.. skolah elit la gak.. nenek time tu masuk kelas no dua!! mula2 masuk tu semua budak cina tgk nenek mcm tgk alien je..huhu.. tau la nenek ni hitam kalo nk dibandingkan ngan diorang tu semua!! ahh..tak kisah la..mak dh pesan kat nenek..jgn peduli kata org len..yg ptg jaga sikap kita n blajar rajin2!! huhu.. kata2 tu mmg nenek guna sampai la arini.. lps penggal terakhir darjah 2 kat skola tu..nenek tukar lak skolah yg lebih dekat ngan umah..tak pyh naik bas dh gi skola.. SRJK(c) Tai Tong. Kat skola ni nenek memang dilayan cam VIP hehehe.. dari darjah 3 sampai darjah 6..nenek suka cikgu2nya time tu..semua baik..termasuk uncle Siva yg kija sbgai tukang kebun, kerani, n polis trafik!!hehe..
uncle Siva i miss u!!


Abis darjah 6, nenek dihantar sambung blajar kat sek melayu lak!! Yg di atas tu peta camne nk ke skolah nenek.. mula2tu mmg rasa cam culture shock al -maklumla selama lapan tahun dok cakap cina kat skola..tetiba kena blajar dlm bahasa melayu lak!! aduyai.. susah gak la..terutama blajar metematik!! huhu..byk term2 melayu yg nk kena tau..huhu.. sabor je la.. mmg la bahasa ibonda nenek bahasa melayu tp bahasa kedua tu dh biasa guna kat skola..tu yg nenek jd diam je kat skola tu.. pakaian skolah pun len dh..dulu nenek pakai baju skola yg skirt tu..!!tp dh naik tingkatan 1 ni kena pakai baju kurung..hehe..ayu gitu!!
nenek sekolah kat skola ni 5 tahun..(1995-1999)..kelas nenek..1 Amanah, 2 Amanah, 3 Amanah, 4 Sains n 5 Sains...lps PMR nenek tak minta mana2 pun skola asrama walopun ramai kengkawan dok sibuk minta.. tp nenek tak hirau pun semua tu..nenek tak nk dok asrama sbb taknk nyusahkan mak n abah... kat skolah ni..nenek aktif sukan..men bola baling tu tak yah nk citer la..sampai tak hingat dunia!! sampai result peksa nenek jatuh merudum la..siap kena panggil ngan guru kelas lagi..huhu..lps kena tegur tu..nenek terus stop main..n fokus blajar dh la..hehe.. dh insap!! KOnonnye..



abis spm.. 1999, tahun melenium nenek masuk KMM.. ni takde kaitan dgn Kump Mujahidin M'sia tau!! Ni Kolej Matrikulasi Mlaka.. kat situ la nenek mula blajar dok jauh dari famili..hehe... perkara yg paling best kat sini kalo cucu2 semua nk tau ialah bau 'kacang kuda rebus' setiap kali ujan turun..hehe.. tu la dia bau ladang ayam kat kawasan tu..huhu.. sampai skang ni dok tingat lagi bau tu.. nenek kat citu slama 2 tahun..(2000-2002).. amik bidang Sains hayat..kuliah 2, praktikum 6.


2002-2005, nenek balik semula ke tmpt kelahiran nenek selama 3 tahun.. Pulau yg tercinta..hehe.. tp kali ni nenek tak dok kat umah..nenek dok kat asrama.. desasiswa aman damai.. kat sini USM nenek amik course sains gunaan.. kajihayat.. nenek jd doktor serangga..binatang peliharaan nenek time tu adalah nyamuk aedes atau nama saintifiknya aedes albopictus.. byk juga la yg nenek bela tp nasib baik nenek tak kena demam denggi!! alhamdulillah...
Lepas 3 tahun dok study kat USM.. nenek akhirnya berjaya dpt segulung ijazah..tp tak tau la ijazah yg selama ni org dok tingin tu bernilai ke tak bagi nenek...nape nenek rasa cam biasa je??? huhu.. maybe tanda2 tak normal pd nenek dh mula muncul kot..tp nenek yg tak sedar!! huhu..
nenek konvo bulan ogos 2005.. pastu nenek pi kija kilang jap kat penang gak 6 bulan.. tak tahan sbb kija kilang time tu.. 12 jam.. nenek cam tak peduli langsung hal len.. kuar pg2 buta.. balik lewat malam..sampai tak de langsung masa nk bersosial ngan famili.. so mak nenek cdeg kan supaya nenek benti kija..n cuba minta jd guru ganti lak..huhu.. nenek ikut je la.. nenek jadi 2 kali guru ganti pastu.. dpt col dari MyslTC utk samb blajar..kursus Bhasa Isyarat!!

Nenek mula berhijrah ke puchong sebaik saja dpt panggilan tu..awal tahun 2007.. kat sini nenek ade sorang kakak..kami blajar skali..tp tak penah dpt satu kelas.huhu..tp tak pe yg ptg dpt satu kuliah pun dh ok dh..hehe.. Kat skola baru ni nenek wat diploma jurubahasa isayarat..konon2 nk jadi interpreter cam kat dlm berita tv tu la..hehe..tp tak kesampaian lak.huhu..tp nenek tak kisah sgt..sbb kat Mysl Tc nenek dpt jumpe 100 lebih kawan2 yg baru!! dan semua nye sgt best n sporting!! nenek siap ade beberapa adik badik angkat lagi..kak long..kak ngah..kak chik..kak teh.. kak cu n mama..huhu.. rindunye kat semua!!

kalo cucu2 semua nk tau.. setiap ujung minggu nenek mesti akan pi ke tmpt ni.. IOI mall.. nk isi perut sbb ujung minggu cafe tutup..so nenek ngan kengkawan akan buat perarakan secara beramai-ramai ke situ.. tu cuba tgk dlm pic tu..polis sampi terpaksa kawal lalu lintas la sbb kami dh serang IOI ramai2..hehe.. percaya tak?? kalo tak caya bagus arrr..sbb tu semua tipu je..ntah gambar mane ntah nenek curi ni!! hehe.. aktiviti yg biasa kami wat kat IOI ni.. makan, solat, tengok wayang, men boling, n window shopping...hehe..nk door shoppin takde duit so window je la..huhu..

Yg terkini.. nenek skang ni sambung blajar lak kat IPDA.. ujung taun ni abis la.. harap2 lepas ni nenek leh jd seseorang yg bukan untuk seseorang tp utk semua orang..hehe.. ape la yg nenek dok merapu ni pun tak tau la..seseorang la..bukan seseorang la..org2..la ape ni?? penin laaa..huhu..

skang kita buka mukasurat baru lak.. cite pasal kesukaan nenek..nenek suka makan mi rebus!! terutamanya buatan mak atau diri sendiri!!hehe.. ntah pape je..


minuman kegemaran nenek lak ialah soya.. tak kisah la yg dalam kotak ke..luar kotak ke.. yg penting tu adalah air soya.. tau fu fa tu pun nenek suka gak..!! termasuk lah tempe..hmm sedapnye kalo dibuat sambal dan digoreng rangup..!!ehhh..nape melalut sampi ke tempe lak ni..ni segmen air la nenek oiii!! huhu..sori la cucu2 ku nenek telupa lak sbb terlalu ghariah ngan soya ni!!


kalo cite bab bunga lak nenek suka ngan bunga sakura!! ade maksud tersendiri bg nenek..hmm.. tp pic kat atas tu bukan bunga sakura.. yg tu kalo cucu semua nk tau tu bunga tulip.. bunga tulip pun nenek suka gak!! nnt nenek nk suruh bakal datuk kamu semua belikan bunga tulip kat nenek ari2!! hehee... datuk.. nnt datuk adiahkan nenek bunga tulip warna merah ya!! sekuntum pun jadi laa..hehe..





last skali nenek nk bagitau yg nenek ni suka sgt ngan warna purple.. kalo bolh semua barang2 nenek nk bli warna purple..hehe..bg nenek warna purple tu lembut..nyaman..anggun..dan lain-lain lagi..(perkataan yg slalu nenek guna bila takde idea dh utk bg contoh) hehe..


nenek rasa sampai kat sini dulu la cite sejarah nenek ni.. penat la.. nenek bukannyer leh dok lama2 ni.!! sakit pinggang la..sakit mata la.. lenguh abis jari2 ni haa.. maklum la dh tua!! huhu.. len kali kalo ade masa lagi nenek sambung cite..
p/S: kak chik baca ni baik2 .. penat tau kak lang tulis ni semata2 utk kak chik.. hehe....




































































































Friday, July 17, 2009

Mohammad Amirul Ikwan


Korang..kenalkan Mohammad Amirul Ikhwan.. anak Ain..hehe..muka cam sape ek??? Nmpk gayanyer kita semua dh tua la!!...dh jadik uncle2 dan aunty2 dh...huhu.. lepas ni dpt lagi anak sedara.. baby si izza lak!! semoga semua anak2 sedara kita ni jadi anak yg soleh dan solehah.. amin..
P/S:ain.. semoga kamu sihat n baby mirul pun sihat gak! muaaahh love both of u..

Aku pulang setelah sebulan di Aloe Star..

cikgu miza kat SETARA (sek. keb. taman rakyat)

Wahhh.. dh sebulan rupanye aku tak update blog..!! sibuk la katakn.. kalo korang nk tau ni la pertama kali aku balik umah setelah sebulan di umah keluarga angkat kat Aloe star.. tak sempat nk balik sbb byk sgt komitmen. hehe.. tinggal dua bulan lagi.. aku dh makin suka dh ngan suasana skola.. ngan murid2 aku.. ngan cikgu2 kat situ..semuanya best!! biarpun penat tp aku rasa berbaloi..!^_^!






Friday, June 19, 2009

Alor Star wait for me!!

Peta ni saje aku letak utk korang tgk jarak umah aku.. Sg. Petani - Alor Setar.. hmm..jauh gak la dlm 50km..Umah aku kat Kedah Selatan manakala tmpt praktikal aku lak kat Kedah Utara..hehehe.. mcm korea selatan ngan korea utara lak!! Yg garisan ijau tu lak Lebuhraya utara-selatan.. kalo ikut lebuhraya tu mmg senang la.. tp bosan la straight je jlnnya..


Ni adalah bandar Alor Setar.. tmpt yg akan aku menetap selama 3 bulan mulai esok! Bandar Alor Setar ni mmg unik dan menarik!! mana taknya Bandar ni dh m'lahirkan 2 orang Perdana Menteri Malaysia!! lagi satu.. Satu2 nya org Melayu yg paling kaya di Malaysia buat masa ni juga berasal dari bandar Alor setar ni.. Tan Seri Syed Mokhtar bin Al-Bukhary..hmm.. bangga aku dapat jadi org Kedah! Kedah boleh!! Mizawa juga boleh!! gambate!!

Dalam dok bangga2 kat tokoh2 ni, aku sebenarnya riso giler..berdebar pun ade..tak sabar pun ade.. cam mane la praktikal ari Ahad ni (21hb Jun 2009)!! huhu.. Sek. Keb. Taman Rakyat..sebuah sekolah yg terletak di bandar.. sekolah cemerlang.. murid2nya semua dr golongan berada dan agak hebat! huhu.. mampukah aku mendidik mereka?? harap2 semuanya berjalan dgn lancar..Amin.


Ehh.. macam mana gmbar ni leh ade kat sini lak?? ohh.. gambar ni aku suka sbb first time aku jumpa masjid di tgh2 sawah padi!! satu2nya di Malaysia dan di dunia kot!! masjid ni kat Alor setar gak.. bestnya tgk sawah menghijau sebelum dan selepas solat.. bersyukur dgn nikmat kedamaian yg ALLAH kurniakan selama ini..huhu..insaf aku..


Wednesday, June 17, 2009

Lawatan muzium yg pelik!

Salam semua.. korang nk tau tak sbb aku dh tgh tension dok wat jurnal BI aku ni..!! Dan dlm ketensionan tu..tetiba je aku rasa nk update blog aku ni.. kali ni aku nk tulis pasal tibi.. atau tv atau televisyen atau bahasa omputihnya television.. memandangkan zaman skang ni zaman teknologi so aku nk tunjukkan kat korang mcm mana perubahan teknologi yg berlaku kat umah aku.. ehhh.. ye ke?? ntah la.. ape yg aku merepek ni???

Kalo korang nk tau kat umah aku ni ade byk sgt tibi.. smpai tak tertgk! aku rasa sbb tibi2 ni la umah aku jadi sempit!! memenuhi ruang yg dh mmg sedia sempit..huhu.. tp kalo takde tibi pun tak best gak.. at least aku leh tgk berita atau cite yg aku suka di mana2 saje! hehe.. meh kita melawat muzium tibi kat umah aku!! yokkk kita check it out!!


Tibi pertama ni jenama Toshiba. Umur dia aku tak pasti.. tapi kalo tgk dia punya bentuk dan 'feature' dia.. hmm.. agak2 korang la bape umurnya??? Tp yg aku bley kompem kat sini mesti tibi ni lagi tua pada aku!! hehe.. tp korang jgn ingat tibi ni tak berfungsi.. masih boleh ditonton dan sgt jelas! semua channel ade cuma channel astro je takde!! haha.. kalo tak silap aku tibi ni ade apek tua yg kasi kat abah aku.. aku pun tak tau apek tu mimpi ape mlm tu.. tetiba je bg kat abah aku tibi antik ni!! bukannya rosak pun.. masih sihat lagi tibi ni..hmm..ni la yg dinamakn rezeki dtg bergolek!!!





Tibi ni lak jenama National. Abah aku konon2 nk sahut seruan kerajaan..'belilah barangan tempatan!'..tp dia silap konsep bukan org tu suruh beli jenama national!! huhu.. gurau je..abah minta maap.. tibi ni umur dia dah 31 tahun.. sebaya kak yong aku.. abah aku beli masa dia dok kat sabah, masa baru kawen..hehe.. byk memori ngan tibi ni..mcm2 dh belaku..pernah berasap la..penah terjatuh dari meja la.. tp still maintain.. skang ni tibi ni kat dapur. Bleh la nk dgr berita time masak tgh ari atau malam..hehe..tp tu dulu.. skang ni ntah la.. rasa cam dh rosak je!! tak bape nk pasti sgt sbb dh lama tak buka tibi tu..



Yg ni lak sama gak jenama National.. tp bukan abah yg beli.. tibi ni ade org kasi.. aku tak tau sape ntah yg bermurah ati dok derma tibi kat keluarga aku.. len kali derma la yg lagi best!! kereta mecedes ke.. banglo ke.. hehe.. gurau je! aku ni tak bersyukur langsung.. teruk betul!! tibi ni kat bilik mak ngan abah.. dh uzur dh tibi ni tp masih lagi disimpan. mungkin mak ngan abah aku syg nk buang sbb org yg kasi kot.. ntah la.. tak pun nk wat koleksi brgn antik!! hehe..



Seterusnya tibi kat bilik aku..jenama Hesstar..pelik tul jenama tu aku pun tak penah dgr!! haha.. ni tibi kak zira. Dia beli masa dok blajar dulu.. maknanya umur tibi ni masih lagi muda la.. tibi ni kami guna bila ade tetamu terutamanya kwn abah atau kwn adik2 aku. ye la..takkan nk dok tgk tibi depan tetamu yg tak bape dikenali kot.. mau mak aku pelangkung karang!! hehe.. selain tu.. tibi ni gak aku n adik beradik len dok main PS2, tgk CD atau DVD.. kira byk gak la jasa tibi ni kat kami walopun jenama dia agak pelik mcm alien!!




Yg terakhir skali.. tibi jenama Sony. Yg ni abah aku beli masa aku skolah menengah..umur dia dalam belasan tahun la.. tibi ni ade kat ruang tamu. Utk tetamu yg dtg umah aku.. siap ngan sound speaker lagi! kalo tgk cite perang tu mmg bley bergegar satu umah!! huhu.. tibi ni slalunya mak n abah aku la dok tgk malam2. Biasala anak2 semua dh takde kat umah skang ni!! diorang je la yg dok nontonnye.. Kami adik-beradik mmg tak dibenarkan main PS2 kat tibi ni.. mak ngan abah aku dh warning!! kalo atuk K ngan makcik Ct dh warning tu masing2 kena la ikut..huhu...



Hmm.. aku rasa sampai di sini saja la lawatan kita ke muzium tibi kat umah aku.. lepas ni kalo aku rajin atau ade masa aku bawa korang melawat muzium len pulak kat umah aku.. byk muzium sebenarnya kat umah aku.. muzium motor.. muzium parang..muzium basikal..muziummmm mcm2 lagi laaa..hehe.. semoga korang gembira ngan lawatan kali ini!! Peace from me..^_^..








Made in Sg. Petani..


Ni nasi goreng USA yg aku wat smlm lepas balik shopping utk praktikal hari ahad ni. Ngan kepala yg sakit tak hingat dunia aku terpaksa gak wat utk adik aku sbb dh janji nk wat. Tu la gatal sgt dok berjanji.. huhu..
Aku makan tak abis sbb dh tak tahan sakit kepala rasa cam nk pecah je kepala ni.. Nasi goreng ni aku main wat je.. padahal aku bukannye penah wat pun! tu yg tetiba nasi goreng USA aku tu ade udang la, ade sosej la, ade ayam la.. huhu..hmmm... tak kisah la janji adik2 aku makan sampai abis..!! diorang ni mmg pencinta nasi goreng mcm abah aku gak la!!
Aku rasa lepas aku pencen nnt aku nk buka kedai makan la.. hehe.. sape2 yg nk join skali dialu-alukan..hehe.. berangan tak ingat!! entah sempat ke tak pencen..huhu.

Saturday, June 13, 2009

Akhirnya berpisah jua...T_T...

Akhirnya.... kami berpisah jua walopun ati ini tidak sesekali merelakannya..huhuhu...T_T...


Nama: Rantai tangan mizawa
Umur: 10tahun
Spesifikasi: Silver 963
Harga: Infiniti+++
Tempoh bersama: 1999-2009

Huhuhu.... sedeynya ati aku bila satu2nya benda yg dh lama bersama aku dh takde.. Rantai tangan aku!! dh putus 5hb Jun 2009 yg lalu. Sedey sgt... sbb rantai tangan tu dh 10 tahun bersama aku. Itu la barang pertama yg aku beli ngan duit gaji pertama aku lepas SPM!! walopun harganya tak la mencecah ratusan ringgit tp nilai yg ade pada rantai tu sgt bermakna kpd aku!!

Aku masih ingat lagi time tu aku pegi beli ngan mak kat sebuah pasaraya di SP..Mula2 aku tak nk beli, aku nk simpan duit utk masa depan aku. Maklum la aku bukannya org berada, dan aku perlu berjimat-cermat. Mak aku ckp beli la satu utk kenangan sendiri bukannya mahal pun. Aku pun bersetujulah ngan cadangan mak aku tu.. dan aku telah memilih rantai tangan yg aku rasa len drpd yg len!!

Ari ni..rantai tgn tu dh tak de kat pergelangan aku dah..huhuhu... sedeynya.. Mungkin nnt aku akan pegi ke kedai utk sambungkan kembali! Tp yg pasti ia takkan sama seperti yg dulu dh.. walo mcm mana pun aku akan tetap simpan rantai tu sampi bila2 sbb ia sgt aku syg!!

P/s: Sesuatu yg kita dh lama syg tak mungkin akan sama ngan sesuatu yg baru. Tak kira la sama ade yg kita syg tu benda, haiwan atau manusia!! fikir2kan dan renung2 kan... Aku tetap syg pada kamu sampai bila2!! ....^_^....

Wednesday, June 10, 2009

I'm Pisces!! Who are you??


Pisces are quick in understanding, inspirational, easy going, lacking in decision being a double sign. Pisces are extremely sensitive. Pisces are very emotional and Pisces feelings play a dominant role in Pisces reactions; it gives Pisces intuitive and even psychic nature. Logical analysis and reasoning do not play major part in Pisces judgement. Pisces are extremely sympathetic and Pisces do not harm others rather Pisces help the people in trouble.


Pisces intentions are good but are sometimes misunderstood. Pisces have some wonderful ideas and Pisces imagination is always at work, but do not put Pisces idea into practice due to lack of self confidence. Pisces whole nature is receptive and passive and to counteract this Pisces must be more forceful, outgoing, practical and positive. Pisces have restless and changeful nature having varied moods. Pisces prefer peace and harmony, quite and leisure, Pisces should guard against this so that Pisces do not become lazy and indifferent. Freedom in any work will give Pisces success.


Pisces are adaptable and can adjust to changes without great difficulty. Pisces are sensitive, sentimental, romantic and dreamy. Being so sensitive Pisces are likely to find it difficult to cope with the harsh realties of the world. Pisces become over anxious and disheartened at times.


Do not make excuses and false promises. Pisces love happy domestic life, sincere and true to friends, suspicious by nature but loyal in love to whom Pisces are attracted, given to romantic side through out their life. Pisces are romantic, passionate and remain attracted to opposite sex, prefer beauty and intellect. Suspicious by nature and love flattery.


Pisces will be romantic and affectionate but reluctant at times due to being dual sign whereas in other moments, Pisces will be amorous and affectionate. Pisces will lead a happy life. Pisces are kind, sympathetic and loyal. Good and moody, bold, brave and independent. Pisces love Pisces children and have success in life.

ST12 - PUSPA (Putuskan Saja Pacarmu)

Lagu ni aku tujukan khas wat kawan aku.. Dia suka sgt lagu ni. So JIHA, I dedicate this song specially for you. Kat bawah ni ade liriknya.




Kau gadisku yang cantik
coba lihat aku disini
di sini ada aku yang sayang padamu
kau gadisku yang manis
coba dekat aku disini
di sini ada aku yang cinta padamu
* walau ku tahu bahwa dirimu
sudah ada yang punya
namun aku tunggu sampai kau mau

reff:
woo woo jangan jangan kau menolak cintaku
jangan jangan kau ragukan hatiku
ku kan selalu setia menunggu
untuk jadi pacarmu

woo woo jangan jangan kau tak terima cintaku
jangan jangan kau hiraukan pacarmu
putuskanlah saja pacarmu
lalu bilang I LOVE U padaku
repeat

*repeat reff [2x]

Friday, June 5, 2009

Ini imPiaN BukAn AngaN-AnGan!!

Aku percaya semua org ade impian masing-masing... dan sudah semestinyalah kita semua nk impian kita tu jadik suatu realiti.. tp berapa ramai di antara kita yg akhirnya dapat capai impian mereka?? berapa ramai pula yg tak berjaya?? kalo tak berjaya ape yg kita buat?? adakah kita terus putus asa?? mengalah?? pasrah?? atau biarkan aje semua tu... lupakn je impian kita tu?? hmm.. aku pun ade impian aku sendiri gak! kalo boleh aku nk capai impian aku ni sebelum aku menutup mata.. tp yg aku tunjuk kat bawah ni cuma sabahagian drpd impian aku.. kalo nk tunjuk semua aku rasa mcm byk sgt je.. hehe.. maklum la manusia tu kan penuh dgn keinginan!! ok la kengkawan...jom kita lihat ape impian aku!! check it out...

Impian aku yg pertama ialah sebuah rumah tradisional melayu yg ade laman yg agak luas.. hmm...kalo boleh aku nk umah tu sederhana besar, tak kecil n tak besar sgt.. lebih kurang mcm dlm gambar kat atas tu la.. keliling umah aku tu nk ade pokok2 yg menghijau.. bukannye ape aku ni kan pencinta alam..so keep our environment GREEN!! hehehe..


Impian yg kedua lak.. aku nk depan halaman rumah aku tu ade landskap macam ni! aku suka konsep bali nusantara.. hmm.. bestnya kalo waktu ptg2.. lepas abis kija dpt lepak kat sini sambil minum petang..air teh o ngan cekodok pisang yg panasss!! hahaha.. memang best..


Impian aku yg ketiga adalah nk pegi ke Pulau Redang.. aku dh lama tingin nk pi..tp tak dpt2 pegi gak!! kalo boleh nnt aku nk honeymoon kat sana..kalo ade sesape yg nk pegi sana ajak la aku skali ek!! huhu..tingin nk pegi.. selain daripada pulau redang, byk lagi pulau yg aku nk pegi..contoh P. Kapas, P. Tioman, P. Sipadan, n semua Pulau2 yg ade kat Malaysia ni... kecuali Pulau Pinang je aku tak nk..!! huhu.. Sebenarnya aku harap nnt posting, aku dpt ngajar kat mana2 pulau!! hmmm bestnya..




Impian aku yg seterusnya... hmm.. aku nk beli sebuah piano! ni impian aku sejak kecik lagi! huhu.. mmg dh lama tingin giler laa nk ade sebuah piano n nk main piano.. aku suka dgr bunyi piano.. bunyi tu buat aku rasa relaks n tenang je.. kalo ade duit mmg aku nk gi kelas piano n nk main piano dgn cemerlang, gemilang n terbilang!! haha.. berangan tak ingat!!



Impian aku yg kelima.. jeng..jeng..jeng!! Sebuah kereta Swift yg sgt comel dan bergaya ni!! aku mmg tingin nk beli keta ni.. tp harga dia fuhhh!!! mmg mahal.. tp takpe..aku akan berusaha utk dptkannya gak!! kalo tak dpt beli keta aku beli spare part dia pun jadi la.. beli skit2 kendian cantum sendiri!! hahaha..boleh ke ???? ahhh lantak laa janji impian aku tercapai!! peduli ape!!





P/S: Moral of the storynya ialah kalo kita ade impian kita kena la berusaha utk capai impian kita tu.. jgn fikirkan yg impian kita tu terlalu tinggi sampai tak leh nk capai.. sebaliknya kita kena berusaha utk pegi dptkan impian kita sbyk yg mungkin!! Go for it and u will get it although it is difficult..that is the reality of life!! Semoga kita semua dpt capai IMPIAN kita... Selamat memburu impian!!!

Thursday, June 4, 2009

Katakan Dengan Indah



kukatakan dengan indah
dengan terbuka
hatiku hampa
sepertinya luka
menghampirinya
kau beri rasa

yg berbeda
mungkin kusalah
mengartikannya
yang kurasa cinta

* tetapi hatiku
selalu meninggikanmu
terlalu meninggikanmu
selalu meninggikanmu

** kau hancurkan hatiku
hancurkan lagi
kau hancurkan hatiku
tuk melihatmu
kau terangi jiwaku

kau redupkan lagi
kau hancurkan hatiku
tuk melihatmu

back to *
membuatku terjatuh

dan terjatuh lagi

** membuatku merasakan
yang tlah terjadi
semua yang terbaik
dan terlewati
semua yang terhenti
tanpa kuakhiri

Aku Masih seperti Dulu

Kau masih ku sayang
Sehangat waktu cinta bermula
Tidak pernah pudar
Kasihku padamu
Sekalipun musim berlalu
Kau masih ku rindu
Walaupun tidak aku lafazkan
Tidak pernah aku
Membenci dirimu
Sekalipun engkau sakiti
Aku masih seperti dulu dahulu
Merahnya cintaku
Menyala di kalbu
Aku masih yang kau kenal dulu
Harumnya kasihku
Semerbak merindu
Ku merenung jauh
Kiranya ku hidup bersamamu
Akan ku cuba
Bahagiakanmu
Sekalipun hati terluka

Tuesday, June 2, 2009

10 tanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita


Gunakan seluruh pancaindera, Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Tuhan yang maha esa. Tetapi bagaimana kita hendak mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Tuhan mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan akal untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi, spiritual dan fizikal antara keduanya.Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita ;


1. Bersahaja

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik.Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.


2. Senang atau selesa bersama

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.


3. Terima kita seadanya

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan.Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini.Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.


4. Sentiasa jujur

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita.Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan.Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.


5. Percaya Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung.Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka.Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.


6. Senang Bekerjasama

Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar.Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama.Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan.Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?


7. Memahami diri kita

Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar.Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita.Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, ‘lidah sendiri lagikan tergigit, inikan pula suami isteri’. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih.Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.


8. Tampilkan kelemahan

Tiada siapa yang sempurna di dunia. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut.Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita.Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita.Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.


9. Kata hati

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Tuhan deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya.Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu.Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.


10. Mimpi

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi.Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Tuhan memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat mimpi petunjuk. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya.Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara. Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.Fikirkanlah. Adakah dia jodoh kita..?

“ Manusia merancang, Allah menentukan..”

Monday, June 1, 2009

Karangan Anak buah aku!


Kat bawah ni adalah karangan anak buah aku.. aku suruh dia taip sendiri.. so ni kat bawah ni adalah karya dia!! hehe.. korang baca la sendiri.

"nama saya fatieha nadhira. sekolah saya sek kebangsaan tg bariah. saya tinggal taman bukit bayas indah. umur saya 7 tahun. saya ada keluarga. iaitu mak chak, dan mok, mak lang, mak su, pakcik, tokwan, mak ude. harap maklum. sekian terima kasih!!!
abah,umi,saya garang. "

Doa untuk memudahkan sebarang urusan



Maksudnya:
Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali sesuatu yang Engkau permudahkan, Engkau menjadikan kedukaan itu mudah sekiranya Engkau kehendaki.