Madah Sakura Minggu Ini

"Cintaku kepada Tuhan kerana aku adalah ciptaan-Nya. Cintaku terhadap seseorang itu adalah kerana perasaan yang dicipta-Nya ."

Saturday, February 19, 2011

now...

Now..
i'm happy with you..
Now...
i'm thinking of you..
and
Now...
i'm waiting for you..

Sunday, February 13, 2011

mari blajar memasak..

Assalamualaikum smua... bersua lg kite pada hari ni.. kali ni aku nk kongsi sedikit ilmu bersama korang smua.. especially bg member2 pompuan yg ade kt luar sana.. jom kite blajar memasak..hehehe.. aku bukan pandai sgt la bab memasak ni.. tk leh tanding ngan chef2 kt luar sana tu.. stakat masak utk diri sendiri n famili leh la..hehe..


Tanpa berlengah lagi jom kite ke dapur....

Ok.. ni adalah bahan2 yang perlu korng sediakn..
jumlah nyer bergantung kepada bape byk yg korng nk.. pandai2 la korng bajet sendiri.. kalo rasa nk pedas lebihkn cilinyer.. rasa nk nmpk ijau lebey bykkn daun karinyer.. hehehe.. oppsss.. baru aku pasan kt sini tk de pic telur.. jap aku upload...
Mari kita mulakn... emmm.. mula2 korng kena rendam dulu kacang dhal tu semalaman.. sok nye korng toskn kacang tu n blender smpi halus.. kalo ade skit2 yg tk hancur tu biarkn je la.. jgn paksa diri lak gi hancurkn satu2..hehe..
Ok.. smbil blender tu leh la korg kupas bawang besar n potong dadu.. bilangan dia terpulang pd citarasa masing2.. pastu korng potong lak cili kering dlm 1/2 cm.. kendian campurkn smua td dlm bekas yg ade kacang yg dh siap diblenderkan td tu.. pastu basuh jintan manis n jintan putih.. masukkn skali.. opsss.. jgn lupa lak daun kari.. masukkn skali.. kalo rajin leh hiris daun kari tu halus2 tp kalo kemalasan penuh satu badan, korng taruk trus camtu pun ok dh.. tp tangkai dia tu korng buang la jgn nk taruh skali lak!! tu pemalas thap gaban tuuu.... langkah seterusnye korng masukkn garam dan gula secukup rasa.. skang leh pecahkan telur dlm adunan td.. (bilangan telur bergantung kpd banyak adunan yg korang wat.. kalo sikit letak sebiji pun dh cukup..) akhir skali korng gaulkan smua tu sampi jd cam rajah 1 .. biar rata..
Rajah 1
Langkah seterusnye.. korng panaskn minyak.. rujuk Rajah 2
Rajah 2
Agak2 kuali tu dh cukup panas.. ni la masanye korng leh masukkn adunan td dlm minyak yg panas tu.. (sila berhati-hati ngan minyak panas.. takut kang berparut lak..huhuhu) ... Korng leh tgk Rajah 3 lak..
Rajah 3
Setelah siap digorng... ape?? tk tau camne nk tgk dh masak ke blum?? lorr.. tgk je dh warna ala2 kuning+cokelat+warna hangit skit tu.. kira masak la tu..hahaha..
korg dh leh angkat dh masakan korng tu.. tadaaaaaaaaaaaaaa.... !!! Ini la hasilnyer...
kuih Vadai..
Sesuai dibuat utk minum ptg atau pun bersarapan... gerenti suami korng jatuh cinta lg skali kt korng sbb dia kagum korng pandai wat kuih!! n lebey kagum lagi sbb korng tetiba rajin nk wat kuih minum ptg utk dia!! hahaha...slamt mencuba...
P/S: kalo ade sebarng kemusyikilan leh kontek trus ngan mizawa ye.. ^___^.



















Friday, February 11, 2011

Tika begini....

Sebuah lagu yg penuh nostalgia..
smoga anda smua terhibur...